Εξοικονομώ-Αυτονομώ : στα δύο ο Οδηγός, αυξημένες αμοιβές & demo πλατφόρμα

Σε δύο φάσεις ο οδηγός

Σε δύο φάσεις θα εκδοθεί ο Οδηγός του νέου προγράμματος «εξοικονομώ-αυτονομώ», πρώτα το τεύχος τεχνικών οδηγιών και ακολούθως στην πλήρη μορφή του με όλους τους οικονομικούς και διαχειριστικούς κανόνες επιδοτήσεων και πληρωμών, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία των αιτήσεων από τις αρχές Νοεμβρίου. Η έκδοση του τεύχους τεχνικών οδηγιών του «εξοικονομώ-αυτονομώ» προγραμματίζεται από το ΥΠΕΝ να δημοσιοποιηθεί έως τα μέσα Οκτωβρίου και ταυτοχρόνως να ενεργοποιηθεί δοκιμαστική πλατφόρμα για εξοικείωση με την υποβολή αιτήσεων και τις απαιτήσεις του νέου προγράμματος, και help desk  για απαντήσεις τηλεφωνικώς και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε να προετοιμαστούν εγκαίρως μηχανικοί και ιδιοκτήτες.

Αυξημένες αμοιβές

Παράλληλα συζητείται να είναι αυξημένες έναντι των προηγούμενων προγραμμάτων «εξοικονομώ» και οι αμοιβές των συμβούλων μηχανικών, που θα καλύπτονται από το πρόγραμμα,  ώστε από τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης, τις κατά περίπτωση μελέτες αλλά και τις αυξημένες τιμές που προβλέπονται για την επιδότηση υλικών και εξοπλισμών του νέου προγράμματος, να υπάρχει κίνητρο για την ουσιαστική συμμετοχή και προώθηση βέλτιστων λύσεων από τους μηχανικούς και τους ιδιοκτήτες.

Για την έκδοση των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης στο ΥΠΕΝ σχεδιάζεται αναβάθμιση της πλατφόρμας του Μητρώου των Ενεργειακών Επιθεωρητών (buildingcert) , παράλληλα με νέα μέτρα και κανόνες για τη θωράκιση και αναβάθμιση του θεσμού και του ρόλου του μηχανικού ενεργειακού επιθεωρητή, σε συνεργασία με το ΤΕΕ.

Διορθώσεις ΠΕΑ

Μέσω της πλατφόρμας  buildingcert θα δοθεί η δυνατότητα στους μηχανικούς ενεργειακούς επιθεωρητές να παρεμβαίνουν ψηφιακά και χωρίς να κάνουν ανάκληση, να επιφέρουν πιθανές τροποποιήσεις και επικαιροποιήσεις  στοιχείων των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης  που έχουν εκδώσει, ιδίως για τα χιλιάδες ακίνητα των πρόσφατων προγραμμάτων «Εξοικονομώ», που έμειναν «εκτός νυμφώνος», ώστε να μην επιβαρυνθούν μηχανικοί με πρόσθετο κόστος εργασίας και οι ιδιοκτήτες με πρόσθετο κόστος αμοιβών.

Εκτός οι επιλαχόντες

Πάντως από το ΥΠΕΝ αποκλείουν προκαταβολικά το ενδεχόμενο, που αποτελεί και αίτημα μηχανικών και ιδιοκτητών, να ικανοποιηθούν από τα κονδύλια του νέου προγράμματος και οι χιλιάδες αιτήσεις επιλαχόντων των προηγούμενων κύκλων του «εξοικονομώ», που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία συμμετοχής τους και έμειναν εκτός των προγραμμάτων, λόγω της ταχύτατης εξάντλησης των διατιθέμενων κονδυλίων.

Σημειώνουν σχετικά  πως δεν είναι εφικτό τεχνικά και διαχειριστικά το νέο πρόγραμμα να «τρέξει» με δύο ταχύτητες, αφενός  για επιλαχόντες των προηγούμενων προγραμμάτων αφετέρου δε για νέες αιτήσεις. Επίσης λένε από το υπουργείο  ότι οι αυξημένες επιδοτήσεις και τα κίνητρα του νέου προγράμματος είναι ελκυστικά και θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση σε αυτό όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν στα λεγόμενα τους,   ότι ο αυξημένος προϋπολογισμός του νέου «εξοικονομώ-αυτονομώ» που προκηρύσσεται το φθινόπωρο και η δυναμική που δημιουργεί το «Κύμα Ανακαινίσεων» με νέα προγράμματα ύψους 1 δις ετησίως από το 2021- έως το 2030 με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης  της ΕΕ, θα υπερκαλύψει κενά και προβλήματα του παρελθόντος.

“Κόφτης” για “χαρτοπόλεμο” αιτήσεων

Με διδάγματα από τα προηγούμενα «εξοικονομώ» στο ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι λαμβάνουν μέριμνα, ώστε στο νέο «εξοικονομώ αυτονομώ» να υπάρχει «κόφτης» από το πληροφοριακό σύστημα και με βάση τον κωδικό IP να μην γίνεται δεκτό μεγάλο πλήθος αιτήσεων από έναν μόνον υπολογιστή. Αυτό  για να μην επαναληφτούν τα φαινόμενα, που είχαν ως αποτέλεσμα στα προηγούμενα προγράμματα ορισμένα τεχνικά γραφεία να υποβάλλουν «χαρτοπόλεμο» αιτήσεων και παράλληλα μεγάλο πλήθος μηχανικών να μην καταφέρνει υπό την πίεση του χρόνου και της εξάντλησης των προϋπολογισμών να καταθέσει αιτήσεις συμμετοχής  ιδιοκτητών στο πρόγραμμα.

Το πιθανότερο είναι το νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ- αυτονομώ», που θα προκηρυχθεί το Νοέμβριο να λειτουργήσει πάλι με σειρά προτεραιότητας υποβολής των αιτήσεων και μέχρι εξαντλήσεως των διατιθέμενων κονδυλίων ανά περιφέρεια, ενώ η λειτουργία του προγράμματος με ανοιχτή διαδικασία αιτήσεων παραπέμπεται στα επόμενα προγράμματα που θα προκηρυχθούν από το 2021.

Δοκιμαστική πλατφόρμα

Στο ΥΠΕΝ λένε ότι έχουν στόχο να λειτουργήσει σωστά και ολοκληρωμένα αυτή τη φορά  help desk  για την υποστήριξη της συμμετοχής στο πρόγραμμα «εξοικονομώ αυτονομώ». Σχεδιάζουν να λειτουργήσει άμεσα, πολύ πριν την επίσημη έναρξη του προγράμματος και να είναι οργανωμένο ώστε να δίνει άμεσα και υπεύθυνα απαντήσεις σε ερωτήματα των ενδιαφερομένων τόσο τηλεφωνικώς, όσο κυρίως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η δοκιμαστική πλατφόρμα του νέου προγράμματος, που ετοιμάζεται να λειτουργήσει παράλληλα με την έκδοση του τεύχους τεχνικών οδηγιών του νέου προγράμματος, στα μέσα Οκτωβρίου  θα συγκεντρώνει όλες τις προβλεπόμενες λειτουργίες για την υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών για την εξοικείωση των ενδιαφερομένων. ¨όπως διευκρινίζεται αρμοδίως η δοκιμαστική πλατφόρμα δεν θα συνδέεται με το κανονικό πρόγραμμα, καθώς τα στοιχεία που θα καταχωρηθούν σε αυτή αμέσως μετά την έναρξη του κανονικού προγράμματος θα σβήσουν.

Πηγή: http://www.ecopress.gr

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στο τηλέφωνο:

HiotakisLogoTransparent-white.png
Μίνωος & Μάχης Κρήτης Ηράκλειο Κρήτης
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτ. - Πεμ.: 08:00-16:00
Παρ.: 08:00-15:00, 17:30-21:00
Σαβ. - Κυρ.: Κλειστά ​
Website by
BeeDigital_Logo_footer_White
© 2020. All rights reserved.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, συναινείτε με αυτό.